Historie: Aga-legenden

I mer enn 70 år har Aga forvandlet kjøkkenet ved hjelp av tradisjonelle metoder for varmelagring, og har velfortjent fått ord på seg for å stå for kokekunst av høy kvalitet. Aga er fortsatt favoritten på kjøkkener overalt. Spesialkomfyrene blir ikke masseprodusert: De støpes fortsatt i det samme støperiet og lages ved hjelp av de samme produksjonsmetodene som for 70 år siden.

Aga-komfyrene ble opprinnelig fremstilt i Sverige, men nå lages de i England i det historiske Coalbrookdale-støperiet i Telford, Shropshire, som har vært i drift siden 1709. Den grunnleggende utformingen på Aga-komfyren har ikke forandret seg de siste 70 årene, og selv i en høyteknologisk tid som vår, er den fortsatt populær over hele verden. Aga eksporteres til mange land, blant annet Australia, New Zealand, Sør-Afrika, USA og det meste av Europa og Skandinavia. En Aga skaper en innbydende og vennlig stemning på kjøkkenet. Den er kjent overalt som en designklassiker, og vil være en solid favoritt også i årene som kommer.

Dr. Gustaf Dalén - oppfinneren bak Aga-komfyren

Han har fått innvilget mer enn hundre patenter, deriblant for Aga-komfyren, og Gustaf Dalén regnes for å være en av Sveriges største vitenskapsmenn og oppfinnere. Han var ansvarlig for å utvikle Aga-selskapet i Sverige til en internasjonal gruppe selskaper med et enormt produktutvalg. Aga er nå et av verdens ledende gasselskaper.

Dalén ble født 30. november 1869 i Stenstorp i Sverige, og han blir husket for sitt arbeid med varsellys i fyrtårn og bøyer, som har reddet tusenvis av liv. Han revolusjonerte fyrtårnteknologien og vant nobelprisen i fysikk i 1912.

Samme år som Dalén fikk nobelprisen i fysikk, ble han alvorlig skadet i et eksperiment som involverte arbeid med acetylensylindrer. Han overlevde ulykken, men ble blind. Han fortsatte imidlertid som administrerende direktør for gasselskapet Aga, og tok aktivt del i de tekniske oppfinnelsene.


Det uheldige eksperimentet som førte til at Dalén ble blind, var imidlertid indirekte årsak til en av hans mest kjente oppfinnelser - Aga-komfyren. Det var først da han var hjemme for å komme til hektene, at det gikk opp for Dalén hvilke vanskeligheter konen hadde med å bruke den tradisjonelle komfyren. Maten måtte hele tiden passes, komfyren slukte brensel, og hele fremtoningen var dårlig designet. Det virket logisk for Dalén å bruke sin vitenskapelige innsikt til å konstruere en ny komfyr. Aga-komfyren var et produkt som Dalén var opptatt av, fordi han følte at det var en oppfinnelse for folk flest. Det var et langvarig prosjekt som han arbeidet på i fritiden, og i 1929 ble komfyren endelig lansert og slo an umiddelbart.

Signup to our Newsletter X

To receive the latest news and promotions from AGA Rangemaster please enter your name, postcode and email address below.

First Name*
Surname*
Postcode*
Email address*
Confirm email address*
*Required Fields
Privacy and security policy