Aga – i front når det gjelder miljøspørsmål

Aga – i front når det gjelder miljøspørsmål

Den berømte varmelagrende støpejernskomfyren er familiens favoritt over hele verden og et anerkjent designikon. Med sin elegante og stilrene utforming har den alltid blitt fremstilt av resirkulerte materialer, hvorav hovedbestanddelen er skrapjern.

I dagens atskillig mer avfalls- og naturvernsbevisste samfunn har dette aldri vært mer aktuelt. Ikke bare har komfyren mye lengre gjennomsnittlig levetid enn vanlige komfyrer og andre hvitevarer, men hovedkomponentene er dessuten laget av gjenvunnet skrapjern - bokstavelig talt gamle bildeler, rør, avløpsrenner og så videre.

Valg av brensel blir også stadig viktigere. For øyeblikket fås modellene i Aga-serien til naturgass, propan, diesel og strøm.

De siste årene er det naturgass som har ledet an som den reneste og rimelige energikilden. Innføringen av en enkel 16-amperes elektrisk modell har imidlertid skapt voldsom interesse, delvis takket være den enkle monteringen og de reduserte vedlikeholdskostnadene.

De varmelagrende Aga-komfyrene har kunnet skilte med "varmtvannsmuligheter" i årevis, men aldri en fullstendig integrert sentralvarmefunksjon. Aga arbeider nå med en ny generasjon støpejernskomfyrer med programmerbare gassbrennere og kondensasjonsfyrkjeler. Disse "hybride" spesialmodellene vil gi enestående energieffektiv oppvarming av boligen, kombinert med førsteklasses matlaging med støpejernskomfyren.

Det arbeides også med en ny generasjon "smarte" enheter med det for øye å komme frem til mer avanserte systemer for energisparing. Det vil si at komfyrene vil bli laget for å passe inn med eiernes livsstil og preferanser. Modellene vil for eksempel kunne gå over til "energisparingsinnstilling" på dagtid hvis familien er ute, og enkelt kunne programmeres til å slå seg av og på under ferier og kortere fravær.

En tredje utvikling av kjerne-Agaen er en konstruksjon som gjenspeiler de aktuelle energitrendene innenfor biologisk brensel og biomasse.

Det finnes allerede Aga-modeller med to, tre og fire ovner som fås med spesielle trykkoljebrennere, som kan kjøres på olje eller diesel. De vil kunne benytte biologisk brensel når det blir mer allment tilgjengelig, og Aga samarbeider med flere nøkkelaktører i bransjen og med ledende universiteter for fortsatt å kunne ligge foran i  arbeidet med å bringe denne nye energikilden inn i private boliger.

Vi planlegger også å lansere en Aga som kan forbrenne og kjøre på biomassepellets. Vi har allerede peisovnsprodukter som kan benytte denne typen brensel, og vi arbeider sammen med en tysk spesialist - et ledende selskap innenfor dette feltet - om å utvikle en Aga som kan kjøres helt og fullt på biomassepellets.

Et annet nytt og viktig satsingsområde er strømproduksjon ved hjelp av mikrokraftverk. Parallelt med Agas design- og utviklingsarbeid i forbindelse med nøkkelproduktene, løper et program for samarbeid med andre spesialister på alternative energikilder, særlig vindkraft, solkraft og varmepumper.

Et av hovedspørsmålene som er knyttet til mikrokraftverkprosjektene, er hvordan man kan lagre energi til senere bruk. Svaret kan omfatte batterier, varmtvannssystemer eller salg av strøm tilbake til det nasjonale strømnettet.

Aga-komfyren er selvsagt et slags "varmebatteri" i seg selv, som ved hjelp av en liten varmekilde og støpejernets utrolige evne til å lagre varme, skaper et livsstilsprodukt for matlaging som lagrer varmen og energien til det er behov for den.

Og da kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at vi allerede mottar forespørsler om råd og informasjon fra erfarne Aga-eiere om mulighetene til å bruke Aga-komfyrens etablerte egenskaper til å utnytte ordninger med vind- eller solkraft på beste måte.

Vi arbeider også med flere utviklingsanleggsprosjekter med ledere innenfor disse nye energiområdene, og er også i ferd med å søke om byggetillatelse for en vindturbin ved vårt forskningslaboratorium i Telford, slik at vi selv kan erfare hvordan vi kan tilpasse produktene våre ytterligere for at de på beste måte kan utnytte periodiske energikilder.

Hvis du ønsker mer informasjon om Agas biobrenselmodeller, klikk her.

Hvis du vil ha mer informasjon om hvorfor Aga har vært et gjenvinningsprodukt allerede fra starten, klikk her.

Signup to our Newsletter X

To receive the latest news and promotions from AGA Rangemaster please enter your name, postcode and email address below.

First Name*
Surname*
Postcode*
Email address*
Confirm email address*
*Required Fields
Privacy and security policy